Alphens.nl

VVV Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn ligt in het Veenweidegebied, dat zich karakteriseert door vlak landschap met veel sloten, een prachtige natuur, unieke streekproducten, molens, boerderijen, pittoreske dorpjes en het is de streek waar ooit de Romeinse soldaten waren gelegerd. Bekijk het al wandelend of op de fiets. Een absoluut belangrijke tip voor uw to-do lijst.

Alphen aan den Rijn behoort, met bijna 108.000 inwoners tot de groep grootste gemeenten in Nederland. De stad ligt in het hart van de Randstad. Bijna iedere, zichzelf respecterende gemeente heeft wel een VVV-kantoor. Zo ook Alphen aan den Rijn.

De VVV Alphen aan den Rijn is gehuisvest in het historische brugwachtershuisje van de Alphense Brug, gunstig gesitueerd in het centrum aan de Pieter Doelmanstraat 19. In het huisje wordt de brug niet meer bediend. Dit gaat sinds 2011 allemaal centraal via een locatie bij de Hefbrug, aan de rand van Alphen aan den Rijn.

In het brugwachtershuisje vindt u een ruim assortiment aan toeristische producten. Behalve het aanbod aan toeristisch infomateriaal als routekaarten, folders en evenementenoverzichten, is er ook een aantal Alphen-specifieke producten opgenomen.

De VVV Alphen aan den Rijn verkoopt natuurlijk de VVV geschenkbonnen, VVV Lekkerwegkaarten, VVV Dinercheques, Bioscoop bonnen en Podium kaarten. En de laatste aanwinst, de VVV Gift Card.

Vrijwilligers als gastheren/gastvrouwen

Het huidige toeristisch informatiepunt, in het brugwachtershuisje, is in 2010 opgericht en wordt volledig gerund door vrijwilligers.

Het brugwachtershuisje wordt bemand door dertig professionele gastheren en gastvrouwen. Veel van hen liepen stage bij omliggende VVV-kantoren en volgden diverse trainingen.

De gastvrouwen en gastheren kunnen bezoekers nader informeren over toeristisch en recreatieve activiteiten in en om Alphen aan de Rijn. De vrijwilligers gaan herkenbaar gekleed, in de door Hoogvliet gesponsorde blauwe bedrijfskleding. Maar ze vallen het meest op door het enthousiasme waarmee zij hun diensten vervullen.

Over Alphen aan den Rijn

De eerste Romeinse nederzetting in Alphen aan den Rijn is het Castellum Albanianae, een Romeins fort voor hulptroepen. Dat is in het jaar 41 na Christus gebouwd. In Alphen woonden op de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk ongeveer 800 mensen. In 1918 werden de gemeenten Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn samengevoegd en kreeg het de naam Alphen aan den Rijn. Vanaf 1950 begon de echt grote groei. Huizen en bedrijven werden in groten getale gebouwd. In 1964 sloot de gemeente Zwammerdam zich bij Alphen aan den Rijn aan. Tussen 1980 en nu groeide het aantal inwoners van 50.000 naar ruim 70.000.

Op 1 januari 2014 is de gemeente Alphen aan den Rijn gefuseerd met de gemeentes Boskoop en Rijnwoude. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft nu ca. 108.000 inwoners.